Sijoitustoiminta museoiden kokoelmatyössä - Karttunen, Annamari (2024)
Maisterintutkielmassa käsitellään sijoitustoimintaa ja kaupungin kokoelmia osana taidemuseoiden kokoelmia ja kokoelmatyötä. Tutkimuksen tarkoituksena on kerätä perustietoa sijoitustoiminnasta ja selvittää, miten museot määrittelevät sijoitustoiminnan ja kaupungin kokoelmat, ja miten ne kytkeytyvät museoiden kokoelmahallintaan ja kokoelmatyöhön. Tutkimuksessa tarkastellaan myös, millaisia riskejä ja haasteita sijoitustoimintaan liittyy, ja miten toimintaa voitaisiin kehittää ja mikä sen arvo on. Tavoitteena on, että tutkimus palvelisi käytännön museotyötä. Tutkimusaineisto muodostuu kyselystä, joka osoitettiin alueellisille taidemuseoille. Kyselyn pohjana toimivat tutkimuksen viitekehyksen ohella havainnot sijoitustoiminnan ja kokoelmatyön arjesta. Aineiston esikäsittelyssä on hyödynnetty luokittelua, taulukoita ja kaavioita. Laadullisen tutkimuksen tavoitteiden mukaisesti tutkittavaa ilmiötä on pyritty ymmärtämään kokonaisvaltaisesti yleistysten sijaan, poikkeustapaukset huomioiden. Sijoitustoiminta ulottuu kokoelmahallinnan eri vaiheisiin, hankinnasta teoksen mahdolliseen poistoon. Sijoitusprosessissa keskeistä on yhteistyö kohteen kanssa ja teosturvallisuus. Museot voivat rajata kokoelmasta teoksia sijoitustoiminnan ulkopuolelle, mutta aina selkeää jakoa sijoitettaviin teoksiin ei ole tehty. Teosten kunto, arvo ja sijoitettavuus voi muuttua ajan myötä, ja museoiden pitäisi pystyä seuraamaan näitä muutoksia aktiivisemmin. Aineistosta esiin nousevat riskit ovat fysikaaliset tekijät, välinpitämättömyys, ajattelemattomuus ja tietämättömyys, teokseen liittyvän informaation tai merkitysten menetys, mekaaniset vauriot sekä museoiden sijoitustoimintaan osoittamat resurssit. Sijoitustoiminnan merkitys nähdään toimintaan liittyviä riskejä suurempana. Toimintaa kehittämällä voidaan vaikuttaa positiivisesti kokoelmatyön arkeen ja ennaltaehkäistä riskejä. Tutkimuksessa keskeisiksi keinoiksi nousevat yhteydenpidon lisääminen ja tiedonjaon parantaminen sijoituskohteisiin. Museoiden tulisi tarkastella myös muita kokoelmahallintaan liittyviä prosesseja ja huomioida sijoitustoiminnan tarpeet. Kokoelmapolitiikan lisäksi museoiden tiedonhallintaa tulisi kehittää, jotta resurssit voitaisiin ohjata paremmin.