Narrative Analysis of the US Anti-abortion Movement Blog Posts - Lampinen, Siiri (2024)
Tässä pro gradu -työssä tutkin amerikkalaiseen abortinvastaiseen liikkeeseen kuuluvien järjestöjen blogikirjoituksia hyödyntämällä narratiivista analyysiä. Työn tavoitteena oli ymmärtää abortinvastaisen liikkeen toimijoiden tuottamia kertomuksia naiseudesta, ja tutkia millaisia narratiivin manipuloinnin välineitä hyödyntämällä nämä toimijat pyrkivät vaikuttamaan aborttia koskeviin keskusteluihin ja asetuksiin Roe-v Wade lain kumoamisen aikana ja sen jälkeen. Aloitin analyysin luokittelemalla aineiston Hayden Whiten teorioimiin juonilajeihin; tragediaan, komediaan ja romantiikkaan. Temaattisella analyysillä tutkin narratiivia muovaavia työkaluja ja sitä, kuinka kolmea abortinvastaisessa narratiivissa usein esiintyviä tarinahahmoja (abortinvastaiset (eng. “pro-life”), aborttioikeuden tukijat (eng. “pro-choice”) ja “naiset”) on luonnehdittu.