Imelän tuoksuinen yksisarvinen -alkoholin käytön kuvailua ja sen vaikutuksia lasten kuvakirjan sivuilla - Rannikko, Seija (2024)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin vanhemman alkoholin käyttöä perheessä, kuvakirjan luoman maailman kautta. Tutkielman aineistona käytettiin Ilja Karsikkaan vuonna 2022 kirjoittamaa sekä kuvittamaa Yksisarvinen – lasten kuvakirjaa. Kirja kertoo vanhemman alkoholin käytöstä ja siihen liittyvistä kokemuksista lapsen näkökulmasta. Yksisarvinen – lasten kuvakirja valikoitui tutkimuksen kohteeksi sen ajankohtaisuuden sekä tuoreen ilmestymisvuoden mukaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus (2024) osoittaa yhä enenevissä määrin lasten elävän päihdeongelmaisissa perheissä ja näitä perheitä kohdataan myös varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tämä tutkielma on kvalitatiivinen tutkimus pohjaten kokemukselliseen ja ymmärtävään fenomenologis- hermeneuttiseen tutkimusperinteeseen. Tutkielman analyysi perustuu sanalliseen sekä selkeään laadullisen tutkimuksen teoriaohjaavaan sisällönanalyysiin. Tekstiä sekä kuvia on tutkittu toistensa aisapareina, jotka muodostavat vuorovaikutuksessaan niin sanotun ikonotekstin. Alkoholi ja sen käyttö perheissä koetaan epämukavaksi aiheeksi käsitellä ja tutkimustietoa aiheesta lasten kuvakirjallisuuden kontekstissa on vähän. Tämä tutkielma osoitti kuvakirjan mahdollisuudet kuvailla perheen alkoholin käyttöä lapsinäkökulmaisesti, antaen vaihtoehdon vaikean aiheen käsittelyyn lasten kanssa. Kirjan tekstin ja kuvan suhde ilmensi isän alkoholin käyttöä ja sen vaikutuksia koko perheeseen semiotiikan kautta, isän kadotessa viikonloppuisin yksisarvisen jahtiin.