Relaatiomallin vertailua vaihtoehtoisiin tietokantamalleihin - Laine, Artturi (2024)
Relaatiomalli on pitkään ollut hallitseva tietokantamalli tietokannanhallintajärjestelmien alalla. Tietokantoja kohtaan muuttuneet tarpeet etenkin massadatan suhteen ovat luoneet vaatimuksia, joita relationaaliset tietokannanhallintajärjestelmät eivät pysty palvelemaan tehokkaasti. Vaihtoehtoisien tietokantamallien suosion nousun myötä relaatiomallin aseman oikeellisuutta suosituimpana tietokantamallina on mahdollista kyseenalaistaa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan relaatiomallin, NoSQL:n ja NewSQL:n ominaisuuksia ja vertaillaan niitä keskenään. Keskeisenä havaintona huomattiin, että eri tietokantamallit täydentävät toisiaan korvaamisen sijaan. Tutkielman toteutuksesta teki haasteellista se, että monia tietokannanhallintajärjestelmiä on haastavaa, ellei jopa mahdotonta kategorisoida yhteen tietokantamalliin.