”Äidin on vaan tehtävä sitä jatkuvaa prosessointia ja ajankäytönhallintaa, että ehtii kaiken ja kaikki onnistuu” : perheenäitien kuvauksia metatyöstä ja sen tekemisestä - Takkula, Maija (2024)
Metatyön käsite tuli tutuksi Suomessa vuonna 2015, kun Jenny Lehtinen kirjoitti aiheesta kolumnin ja samalla käsitteellisti yleensä äitien tekemää näkymätöntä työtä. Metatyöllä hän viittaakin usein juuri vaikeasti havaittavaan, suunnittelevaan ja ennakoivaan aivotyöhön. Tutkimusta metatyöstä on vielä suhteellisen vähän ainakin Suomessa, joskin kansainvälisessä tutkimuskirjallisuudessa aihe tuntuu erityisesti viime vuosina kasvattaneen suosiota. Tavoitteena tässä tutkielmassa on tuoda esiin arjen kokemusta aiheesta tarkastelemalla äitien kuvauksia metatyöhön liittyen.