Kuntien liikuntajohtajat muuttuvassa toimintaympäristössä : liikuntajohtajien kokemuksia asiantuntijuudesta ja johtamisesta - Yli-Renko, Jussi (2024)
Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja vaikutukset ulottuvat laajalti yhteiskunnan eri osiin ja toimijoihin. Kunnat ovat yhteiskunnallisesta näkökulmasta merkittäviä toimijoita, ja niissä tehtävällä liikunnan edistämistyöllä on mittavia vaikutuksia kuntalaisten arkeen. Liikuntapalvelut kuuluvat kiinteänä osana suomalaisiin kuntiin, joskin kuntien eroavaisuuksien vuoksi myös liikuntapalvelut ovat erilaisia, niin henkilöstövoimavaroiltaan kuin organisaatiorakenteiltaankin. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kuntien liikuntajohtajilta edellytettävää asiantuntijuutta. Tarvittavan asiantuntijuuden lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan millaisia liikuntapalveluihin vaikuttavia toimintaympäristön muutoksia on havaittavissa sekä miten ne vaikuttavat liikuntajohtajilta vaadittavaan asiantuntijuuteen. Asiantuntijuutta tarkastellaan uuden julkisen hallinnan (New Public Governance, NPG), julkisen johtamisen ominaispiirteiden ja johtamisen kaksoisroolin ympärille rakentuvassa kehyksessä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineistonkeruussa käytettiin teemahaastatteluja. Haastatteluihin valikoitui yhdeksän liikuntajohtajaa kahdeksasta eri kunnasta. Kunnat olivat maantieteellisesti eri puolilta Suomea ja väestömäärältään eri kokoluokista. Tutkimustulosten analysoinnissa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkimustulosten perusteella on todettavissa, että kuntien liikuntajohtajilta edellytetään laaja- alaista ja monipuolista asiantuntijuutta. Kuntien eroavat toimintaympäristöt sekä liikuntajohtajien erilaiset tehtävänkuvat vaikuttivat asiantuntijuuden eri osa-alueiden painotusten vaihteluun. Eroavaisuuksista huolimatta liikuntajohtajilta edellytettäväksi ydinasiantuntijuudeksi osoittautui, kunnasta riippumatta, vuorovaikutus- ja viestintätaidot, kyky uudistua ja sopeutua sekä monipuolinen substanssiasiantuntijuus. Muita esille tulleita asiantuntijuuden osa-alueita olivat tiedolla johtaminen, kokonaisuuden ymmärtäminen ja kyky strategiseen ajatteluun, henkilöstöjohtamisen taidot, talousymmärrys- ja osaaminen sekä verkostotyöhön liittyvä asiantuntijuus. Kuntien liikuntapalvelut kamppailevat lukuisten eri haasteiden parissa. Erityisesti pienemmissä kunnissa väestön ikääntyminen tuli esille yhtenä selkeänä tulevaisuuden haasteena, kun taas suuremmissa kunnissa esimerkiksi liikuntakulttuurin ääripäiden korostuminen on noussut yhdeksi liikuntajohtajien asiantuntijuutta koettelevaksi tekijäksi. Kunnille yhteisenä ongelmana näyttäytyi kuntalaisten lisääntyvä liikkumattomuus, jonka arvioitiin säilyvän yhtenä oleellisimmista liikuntajohtajien huolenaiheista myös tulevaisuudessa.