Kanahaukan (Accipiter gentilis) elinympäristömallinnus hyödyntäen paikkatietoaineistojen ydinsilotusta - Koponen, Tatu (2024)
Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt maailmanlaajuisesti muun muassa maankäytön muutosten sekä luonnonvarojen liikakäytön seurauksena. Uusiutuvien luonnonvarojen, kuten puun, käyttöä tullaan kuitenkin vielä lisäämään Suomessa ja muissa EU-maissa, mikä tulee nykyisellä metsien suojeluasteella ja käyttötavoilla vähentämään metsässä elävien lajien elinympäristöjen määrää. Näiden lajien suojeluun on siis entistä suurempi tarve. Suojeluprojektit tarvitsevat toimiakseen tietoa lajeista, jotka ilmentävät korkean monimuotoisuuden kohteita hyvin. Usein sellaisista lajeista ei kuitenkaan löydy tarpeeksi tietoa, minkä takia suojelussa saatetaan täydentää alueellista lajitietoa elinympäristömalleilla. Elinympäristömalleilla voidaan ennustaa lajille soveltuvia elinympäristöjä tietyllä alueella. Petolintuja, kuten kanahaukkaa (Accipiter gentilis), käytetään usein mallinnukseen, sillä ne ovat hyviä elinympäristön laadun bioindikaattoreita. Tutkielman tavoitteena oli parantaa elinympäristömallien tehokkuutta luonnonsuojelussa kehittämällä mallinnustapaa, jolla elinympäristömallinnuksen tarkkuutta voitaisiin parantaa osittain epävarmoja aineistoja käytettäessä. Aineistojen epävarmuutta vähennettiin ydinsilotusmenetelmällä ja työ tehtiin maksimientropiamallinnuksella kanahaukan pesätietoja käyttäen. Mallinnuksen tuloksia verrattiin aiemmin käytettyyn aineistojen resoluution karkeistamiseen perustuvaan menetelmään sekä uusimmilla ympäristömuuttuja-aineistoilla tehtyyn ennusteeseen. Ydinsilotusmenetelmään perustuvalla mallinnuksella oli mahdollista löytää useampia kanahaukan pesintään riittävän kokoisia hyviä elinympäristölaikkuja kuin vertailukohtana käytettävällä menetelmällä. Kanahaukalle soveltuvien elinympäristöjen määrä oli vähentynyt uusimmilla ympäristömuuttuja-aineistoilla tehdyn ennusteen mukaan. Ydinsilotus osoittautui lupaavaksi menetelmäksi satunnaisia virheitä sisältävien aineistojen tapauksessa ja voisi siis olla hyvä menetelmä elinympäristömallinnukseen käytettävien aineistojen esikäsittelyssä, ja olisi näin ollen ainakin jatkotutkimuksen arvoinen.