Hylätty perhesysteemi ja pysyvän huostaanoton hiljainen hyväksyntä - Welin, Laura (2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, miten lapsen perhesysteemin kanssa työskenteleminen toteutuu lastensuojelun sosiaalityössä huostaanoton tapahduttua ja lapsen siirryttyä asumaan sijaishuoltopaikkaan. Lain mukaan Suomessa ei pysyviä huostaanottoja suunnitella. Perheen kanssa työskentelyllä on suuri merkitys, sillä laki ohjaa lastensuojelun sosiaalityötä työskentelemään kohden huostaanoton perusteina olleiden ongelmien ratkaisemista, jotta lapsi voitaisiin palauttaa takaisin kotiinsa. Tutkielmassa tarkastellaan myös sitä, onko yhteiskunnan sekä lastensuojelun instituution todellinen tahtotila linjassa nykyisen lainsäädännön kanssa, ja onko huostaanoton väliaikaisuus aina yhteinen ja yksiselitteinen instituution tavoite. Tutkielman tavoitteena on tiedon ja ymmärryksen lisääminen toistaiseksi niukasti tutkitusta aiheesta. Aihe on tärkeä, sillä huostaanotto yhteiskunnallisena interventiona puuttuu lapsen ja perheiden elämään hyvin radikaalilla tavalla.