”Meidän vanhemmat ovat antaneet sellaisen kuvan, että me lapset olemme tosi tärkeitä, haluttuja ja merkityksellisiä” – Vanhemmuuden tapojen siirtyminen sukupolvelta toiselle esikoistaan odottavien parien kokemana - Oikarainen, Emma (2024)
Oikarainen, Emma. 2024. ”Meidän vanhemmat ovat antaneet sellaisen kuvan, että me lapset olemme tosi tärkeitä, haluttuja ja merkityksellisiä”. Varhaiserityispedagogiikan pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. 37 sivua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla, millaisia vanhemmuuden tapoja odottavat vanhemmat kokemuksiensa perusteella haluavat tai eivät halua omaan vanhemmuuteensa siirtää lapsuuden kodistaan tai lähipiiristään. Aihetta lähestyttiin ylisukupolvisuuden sekä vanhemmuuden mallien siirtymisen kautta. Tutkimus oli laadullinen tutkimus ja tutkimuksessa hyödynnettiin Jyväskylän yliopiston Yhteisvanhemmuuteen oppimassa: Vertaileva pitkittäistutkimus yhteisvanhemmuuden rakentumisesta vanhemmuuteen siirtymävaiheessa (CopaGloba) -tutkimushankkeen empiiristä aineistoa. Aineisto koostui 30 ensimmäistä lastaan odottavan parin teemahaastattelusta ja aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Odottavien vanhempien kokemuksien mukaan omaan vanhemmuuteen haluttiin siirtää vastuun ottaminen perhe-elämästä, panostaminen perhe-elämään, erilaisten vanhemmuuden tyylien salliminen sekä lapsuuden suojeleminen. Vanhempien roolien epätasa-arvoisuus, haasteet perheen vuorovaikutuksessa, vaikeudet lapsen kasvamisen tukemisessa sekä perheen sisäiset ristiriidat olivat tapoja, joita tulevat vanhemmat halusivat välttää omassa vanhemmuudessaan. Tutkimuksesta saatu ymmärrys auttaa siirtymässä vanhemmuuteen ja lisää tietoisuutta sukupolvelta toiselle siirtyvistä vanhemmuuden tavoista. Lisäksi tietoa voidaan hyödyntää kasvatustieteessä luomalla jatkossa vanhemmille kohdennettuja tukipalveluita ja vanhempainohjausta.