Les Européens doivent sortir de la naïveté - The concept of strategic autonomy in Emmanuel Macron’s EU and foreign policy - Therman, Sauli (2024)
Emmanuel Macron on esiintynyt strategisen autonomian ja Euroopan puolustusinfrastruktuurin kehittämisen liikkeellepanevana voimana, mihin ovat vaikuttaneet kansainväliset poliittiset tapahtumat, kuten Brexit, Donald Trumpin presidentinkausi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Strategisen autonomian edistäminen on kohdannut vastarintaa EU:ssa, mikä on usein tiivistynyt debatiksi Eurooppamyönteisten ja transatlanttiseen yhteistyöhön nojaavien näkökulmien välillä. Strateginen autonomia on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa EU:n puolustusdiskurssissa ja vuoteen 2024 mennessä Ranska on onnistunut nousemaan maailman toiseksi suurimmaksi aseviejäksi. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten Macron on käsitteellistänyt ja hyödyntänyt strategisen autonomian käsitettä hänen EU- ja ulkopolitiikassaan sekä asemoinut Ranskan Euroopan puolustuspolitiikan johtavaksi toimijaksi.