Näkövammaisten kokema teknostressi ja saavutettavuuden vaikutukset siihen - Myntti, Ellen (2024)
Digitalisaatio ja sen mukanaan tuomat teknologiat muovaavat arkeamme jatkuvasti luoden uusia mahdollisuuksia. Teknologia on osa lähes jokaista elä-mämme osa-aluetta ja arjessa toistuvia rutiineja, eikä hyödyntämiemme palveluiden lopullinenkaan siirtyminen verkkoon ole tavatonta. Jatkuvasti kehittyvät teknologiat tuovat mukanaan myös niiden käytön aiheuttamaa stressiä, jota tarkemmin kutsutaan teknostressiksi. Teknostressiä on tähän asti tutkittu kuitenkin huomioimatta vammaisten ihmisten teknostressin syntyyn liittyviä erityispiirteitä. Siksi tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli laajentaa teknostressitutkimuksen käsitystä vammaisuuden vaikutuksista teknostressiin tutkimalla näkövammaisten kokemaa teknostressiä. Lisäksi tutkimus pyrki selvittämään, miten saavutettavuus vaikuttaa ja liittyy näkövammaisten kokeman teknostressin prosessiin. Tutkielman havainnot osoittavat näkövammaisuuden vaikuttavat merkittävästi teknologian käyttöön ja siten erityisesti teknostressiä aiheuttaviin ja siltä suojaaviin tekijöihin sekä teknostressistä aiheutuviin oireisiin ja seurauksiin. Saavutettavuuden todettiin tutkimuksessa olevan ratkaisevan tärkeää näkövammaisten teknologian käytölle, ja toisaalta vaikuttavan oleellisesti myös teknostressin muodostumiseen. Tutkielmassa perehdyttiin ensin aiempaan kirjallisuuteen kirjallisuuskatsauksen muodossa ja tämän jälkeen toteutettiin empiirinen osio kvalitatiivisena tutkimuksena haastatellen näkövammaisia teknologian käyttäjiä. Tutkielma lisää ymmärrystämme moninaisista teknologian käyttäjistä ja teknologian luomista ilmiöstä, ja osoittaa ettei vammaisia ihmisiä voida jättää tutkimuksessa ja teknologioita kehitettäessä huomioimatta. Teknologian ja digitalisaation tulisi olla saavutettavissamme ilman huomattavaa ponnistelua tai henkistä kuormitusta.