Katujengeihin liitetyt diskurssit suomalaisessa parlamentaarisessa keskustelussa 2015-2023 - Willner-Mäenpää, Daniela (2024)
Pro gradu-tutkielman tavoitteena oli tutkia suomalaista parlamentaarista keskustelua katujengi-ilmiön ympärillä. Työssä pyrittiin hahmottamaan kuvailevan diskurssianalyysin keinoin katujengi-keskustelusta nousevat diskurssit eduskunnan täysistunnoissa käytetyistä puheenvuoroista. Työn teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan katujengejä ja jengiytymistä tutkimustiedon valossa. Teorialuvussa on kuvattu Ruotsin ja Suomen katujengi-tilannetta ja niiden perimmäisiä syitä. Suomessa katujengikeskustelussa on usein tuotu esiin Ruotsin katujengitilanne. Suomen puhutaan olevan ns. Ruotsin tiellä, millä viitataan siihen, että Suomea odottaa vastaavanlaiset ongelmat, joiden kanssa Ruotsi tällä hetkellä kamppailee väkivaltaisten katujengien osalta. Ruotsissa katujengi-ilmiö on saanut varsin vakavia ilmentymiä: kuolemaan johtavat ampumiset ja räjähteiden käyttö julkisilla paikoilla ovat lisääntyneet etenkin sosiaalisesti syrjäytyneillä alueilla.