PQC tulee, oletko valmis? Katsaus NIST PQC –projektiin ja sen tuloksiin - Muona, Severi (2024)
Tutkimus käsittelee NIST Post-Quantum Cryptography (PQC) -projektin taustaa, toteutusta ja tuloksia. Tutkimuksessa kuvataan sitä, miksi projekti on käynnistetty, mihin sen aikana suoritettu arviointi on perustunut, ja mitkä ovat sen myötä saavutetut tulokset. Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aiheeseen liittyvä aineisto on kerätty teoriaosuutta varten aiheeseen liittyvistä akateemisista tietokannoista. NIST PQC -projektiin liittyvä aineisto pohjautuu projektin aikana julkaistuun dokumentaatioon ja raportointiin. Lisäksi aineistona käytetään aiheeseen liittyviä standardeja. NIST PQC on vuonna 2016 käynnistetty projekti, jonka tavoitteena on löytää yksi tai useampi kvanttilaskennan kestävä salausalgoritmi standardointia varten. Vuoden 2016 jälkeen on suoritettu projektiin liittyen kolme kierrosta, joiden aikana hieman yli kahdeksankymmenen ehdokkaan joukosta on karsittu kolme algoritmia standardeiksi ja neljä jatkokehitykseen. 13.8.2024 NIST julkaisi kolme standardia, joiden määrittelemät algoritmit on hyväksytty kvanttilaskennan kestäviksi vaihtoehdoiksi osana NIST:n standardeja salausratkaisuihin liittyen. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata NIST PQC -projektin tämänhetkinen tilanne ja sen tulokset. Samalla käsitellään myös asioita, joihin ei vielä ole projektin myötä löydetty ratkaisua. Keskeisimpinä tuloksina ovat tietysti kolme standardia. Lisäksi merkittävänä saavutuksena voidaan pitää aihepiirille tärkeän tutkimuksen suorittamista edeltävän kahdeksan vuoden aikana. Tutkimuksen perusteella NIST PQC -projektin tuottamat standardit on mahdollista ottaa käyttöön ja implementoida osaksi nykyisellään käytössä olevia salausratkaisuita.