Osaamismerkit digitaitojen osoittamisessa - Vesanen, Tiina-Maria (2024)
Digitaalinen maailma on jatkuvassa muutoksessa, ja tämä muutos vaati yksilöiltä ja organisaatioilta jatkuvaa osaamisen päivittämistä. Digitaaliset osaamismerkit ovat yleistyneet huimasti erityisesti digitaitojen osaamisen osoittamisessa. Tässä työssä luodaan katsaus digitaalisten osaamismerkkien rooliin tässä kehityksessä ja digitaitojen arvioinnissa. Tässä työssä käsitellään osaamismerkkien historiaa sekä tarkastellaan, miten ne voivat tukea henkilöstön kehittämistä ja osaamisen tunnustamista. Työssä käydään läpi myös digikyvykkyyttä ja sitä, kuinka digitaaliset osaamismerkit voivat toimia motivaattorina ja tunnustuksena saavutetusta osaamisesta. Kaikkea katsotaan kehittämistutkimuksen kautta, eli hyödynnetään kehittämistutkimuksen menetelmiä ja niiden soveltamista digiosaamisen kehittämiseen. Tässä tutkimuksessa digitaalisten osaamismerkkien toimivuutta testattiin ammatillisessa oppilaitoksessa, sen henkilöstön keskuudessa. Avainsanat: osaamismerkit, kehittäminen, osaaminen