Erot elintavoissa fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon, tupakoinnin, nikotiinituotteiden ja alkoholinkäytön osalta paksusuolen syöpää sairastavilla, terveillä ja syövälle altistavan geenivirheen omaavilla henkilöillä

Tiainen, V-M. 2024. Erot elintavoissa fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon, tupakoinnin, nikotiinituotteiden ja alkoholinkäytön osalta paksusuolen syöpää sairastavilla, terveillä ja syövälle altistavan geenivirheen omaavilla henkilöillä. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liiku...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Tiainen, Ville-Matti
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2024
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/97710
Description
Summary:Tiainen, V-M. 2024. Erot elintavoissa fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon, tupakoinnin, nikotiinituotteiden ja alkoholinkäytön osalta paksusuolen syöpää sairastavilla, terveillä ja syövälle altistavan geenivirheen omaavilla henkilöillä. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liikuntalääketieteen pro gradu -tutkielma, 69 s, 7 liitettä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tarkastella eroja fyysisessä aktiivisuudessa, paikallaanolossa, tupakoinnissa ja nikotiinituotteiden käytössä sekä alkoholinkäytössä paksusuolen syöpään sairastuneilla, terveillä verrokeilla, syövälle altistavan geenivirheen omaavilla, joilla ei ole ollut aikaisempaa syöpää sekä syövälle altistavan geenivirheen omaavilla, joilla on ollut vähintään myös paksusuolen syöpä. Aihe on merkittävä, sillä aiemmissa tutkimuksissa erilaisten elintapojen on havaittu olevan yhteydessä paksusuolen syövän ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden riskiin. Paksusuolen syöpä on kolmanneksi yleisimmin diagnosoitu syöpä maailmassa, mikä lisää aiheen merkittävyyttä. Elintavoilla ja elintapoja muuttamalla voidaan vaikuttaa paksusuolen syövän riskiin. Eroja elintavoissa kartoitettiin kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeella saatiin kerättyä kattavasti tietoa koehenkilöiden elintavoista. Tähän tutkielmaan tarkasteltiin mitatuista elintavoista fyysistä aktiivisuutta, paikallaanoloa, tupakointia ja nikotiinituotteiden käyttöä sekä alkoholinkäyttöä. Eroja koehenkilöiden elintavoissa analysoitiin tilastollisesti SPSS-ohjelmistolla fyysisen aktiivisuuden ja alkoholinkäytön osalta Kruskall-Wallisin H-testillä, paikallaanoloa ANOVA-analyysilla, tupakointia ja nikotiinituotteita logistisella regressiolla ja Khiin neliötestillä sekä kyseisten elintapojen välisiä yhteyksiä Spearmanin korrelaatiokertoimella. Keskeisimpänä tuloksena havaittiin eroja fyysisen aktiivisuuden määrässä ryhmien välillä (Kruskall-Wallis H 14,014: vapausasteet 3: n=86: Monte Carlo p=0,002, 99 % luottamusväli 0,001; 0,004: 2=0,134). Terveet koehenkilöt olivat fyysisesti aktiivisimpia kuin koehenkilöt, joilla oli Lynchin syndrooma sekä sairastettuna vähintään paksusuolen syöpä (Std. testisuure - 3,407, adj. p-arvo=0,004). Terveiden verrokkien keskimääräinen fyysinen aktiivisuus oli 7,6 MET-tuntia päivässä ja henkilöiden, joilla oli Lynchin syndrooma ja vähintään sairastettuna paksusuolen syöpä fyysinen aktiivisuus oli 2,4 MET-tuntia päivässä. Elintapamuuttujien välisiä yhteyksiä tarkastellessa havaittiin, että suurempi fyysisen aktiivisuuden määrä oli yhteydessä pienempään paikallaanolon määrään (Spearmanin korrelaatiokerroin 0,292, p=0,015). Lisäksi havaittiin, että suurempi alkoholinkäytön määrä oli yhteydessä tupakointiin (Spearmanin korrelaatiokerroin 0,325, p=0,008) ja nikotiinituotteiden käyttöön (Spearmanin korrelaatiokerroin 0,442, p=0,001). Johtopäätöksenä tutkielman tulokset korostavat terveellisten elintapojen, kuten fyysisen aktiivisuuden lisäämisen ja haitallisten elintapojen vähentämisen tärkeyttä erityisesti syöpäriskiryhmissä. Asiasanat: paksusuolen syöpä, fyysinen aktiivisuus, paikallaanolo, tupakointi, nikotiinituotteet, alkoholinkäyttö