Perceived contributions of Plan International Finland Children's Board participation to active global citizenship - Heikkinen, Ella (2024)
Globaalikasvatus on keino vastata nykyajan globaaleihin haasteisiin ja edistää kestävän kehityksen toteutumista. Suuri osa aiemmasta tutkimuksesta on keskittynyt formaaliin globaalikasvatukseen ja globaalikansalaisuuden oppimiseen, kun taas non-formaali ja informaali globaalikansalaisuuden oppiminen on saanut vähemmän huomiota. Tämä kyselyin ja haastatteluin toteutettu laadullinen tutkimus tutkii non-formaalia ja informaalia oppimista Plan International Suomen lastenhallitusohjelman piirissä. Lastenhallitus on nuorten osallisuus- ja vaikuttamisryhmä, pitkäaikaisen vapaaehtoistoiminnan muoto ja tila non-formaalille ja informaalille aktiivisen globaalikansalaisuuden oppimiselle, jolla voi olla suuri vaikutus lastenhallituslaisen kehittymiselle. Koska aktiivisen globaalikansalaisuuden oppiminen on jatkuvaa oppimista, mihin myötävaikuttaa monta asiaa, tutkimus käsittelee ohjelman vaikutusten sijaan sen kontribuutioita entisten lastenhallitusjäsenten aktiivisen globaalikansalaisuuden kehittymiselle. Tutkimuksessa sovelletaan metodina kontribuutioanalyysia laadullisten retrospektiivisten kuvausten koetuista kontribuutioista tutkimiseen. Tulokset osoittavat, että koetuissa kontribuutiopoluissa ja kontribuutioiden koetussa merkityksessä on variaatiota, ja koetuista kontribuutioista ei voi rakentaa yhtä kontribuutiotarinaa ja muutosteoriaa, joka selittäisi ohjelman kontribuutiota kollektiivisella tasolla. Sen sijaan, laadulliseen sisällönanalyysin kallistuvan kontribuutioanalyysin tuloksena oli mahdollista identifioida eri kategorioita, siitä miten ohjelma on myötävaikuttanut entisiin jäseniin. Kyselystä nousi esiin abstraktimman tason kontribuutiot: kontribuutio henkilökohtaiseen kehitykseen, kontribuutio ammatilliseen kasvuun sekä sosiaalinen kontribuutio, jotka täydentyivät haastatteluista nousseilla kontribuutiolla, jotka olivat maailmanmielisyyden ja globaalin vaikuttamisen vahvistuminen, rakennettu vaikuttamisen työkalupakki, sosiaalisten suhteiden muodostus, edistetty toimijuuden ja osallisuuden kokemus, sekä ponnahduslauta kansalaisjärjestöihin. Tulokset osoittavat, että lastenhallitusosallistuminen on myötävaikuttanut pääosin positiivisesti tutkittujen jäsenten elämään paitsi aktiivisen globaalikansalaisuuden, myös laajemmasta hyvinvoinnin perspektiivistä. Tutkimus lisäksi paljasti monia muita lastenhallitusjäsenten aktiiviseen globaalikansalaisuuteen myötävaikuttaneita tekijöitä. Tulokset viittaavat siihen, että non-formaalilla globaalikasvatuksella pitkäkestoisen osallisuus- ja vaikuttajaryhmätoiminnan muodossa voidaan tukea ryhmän nuorten aktiivisen globaalikansalaisuuden kehittymistä.