Knowledge sharing in non-governmental organisations : social and financial education in Tunisia - Laiti, Aliisa (2024)
Tiedon jakamisen avulla (Knowledge sharing) voidaan edistää yhteistyötä kansalaisjärjestöissä sekä lisätä tuloksia ja työn vaikuttavuutta. Kansalaisjärjestöissä tuotettu tieto on yksi niiden tärkeimmistä resursseista, ja tehokas tiedon jakaminen tukee kestävää kehitystä monialaisissa konteksteissa. Tässä tutkimuksessa talouskasvatuksella tarkoitetaan taloudellisen osaamisen, talouslukutaidon ja taloudellisen käyttäymisen kehittämistä. Tiedon jakamisesta on kuitenkin vain vähän alakohtaista tutkimustietoa talouskasvatukseen keskittyvissä projekteissa ja niiden verkostoissa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tiedon jakamista edistäviä käytänteitä ja menetelmiä kouluajan ulkopuolisessa opetuksessa tunisialaisissa kouluissa sekä niiden toimintaa edistäviä ja haastavia tekijöitä. Tutkimuksessa haastateltiin opettajia, opetusalan virkamiehiä ja kansalaisjärjestön työntekijöitä, jotka työskentelivät talouskasvatuksen projektien parissa. Tiedon jakamisen käytänteitä ja menetelmiä tarkasteltiin narratiivien avulla, ja talousosaamiseen keskittyvien projektien edistäviä ja haastavia tekijöitä sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen mukaan yhteisölliset projektit ja paikallisen tiedon hyödyntäminen tukivat opetuksen järjestämistä kouluissa, sekä opetuksen myötä opettajat olivat omaksuneet uusia opetusmenetelmiä. Yhteiset tavoitteet, jaetut arvot ja aktiivinen yhteistyö toimijoiden välillä tukivat tiedon jakamista. Talousopetuksen toteuttamista haastavia tekijöitä olivat opettajien työhön kiinnittyminen, rajalliset resurssit, palkintojen puuttellisuus ja digitaalisten työkalujen hyödyntämisen vähäisyys. Tutkimus vahvistaa käsitystä tiedon jakamisen käytänteistä franchisingtapaa hyödyntävissä kansalaisjärjestöissä.