Politics of transgression in Edith Södergran's poetics - Orre, Tarja (2024)
Tämä maisterintutkielma tarkastelee Edith Södergranin poetiikan poliittisuutta analysoimalla hänen debyyttikokoelmansa Dikter (1916) kolme runoa: ”Två vägar”, ”Jag såg ett träd” ja ”Violetta skymningar”. Affektiorientoitunut hermeneuttinen kriittinen lähiluenta nostaa keskiöön runojen subjektien pyrkimykset rikkoa naisen halua ja seksuaalisuutta tukahduttavat patriarkaaliset normit. Runojen kuvissa subjektien ironia kohdistuu yhtä lailla moraalisen dualismin tarjoamaan näennäiseen valinnanvapauteen kuin yksilöiden uskomuksiin vapaudesta ilmaista halujaan. Kun tiukat moraalisäännöt ajavat yksilöitä valitsemaan ’hyvän’ ja ’pahan’, ’puhtaan’ ja ’likaisen’ ja jopa ’elämän’ ja ’kuoleman’ välillä, kollektivismi ja individualismi asettuvat vastakkain. Vaikka kollektiivisuus kuvataan runoissa yksilöä suojelevana vallan muotona, se myös kaventaa heidän toimijuuttaan ja halujensa ilmaisua. Samalla yksilöllisyyttään ilmaisevat työnnetään kollektiivisesti yhteiskunnan marginaaleihin. Tutkielman väite on, että Södergranin poetiikka haastaa lukijaa tutkimaan yksilön mahdollisuuksia ja rajoja murtautua ulos sosiaalisesti tuotetusta ja toistetusta normatiivisuudesta. Lukemalla nämä runot tunnustaen niiden raamatulliset ja nietzscheläiset vaikutteet sekä tukeutuen Judith Butlerin ja Hélène Cixous’n kirjoitusten teoretisointeihin normien vastustamisesta ja kumoamisesta väitän, että se mitä Södergranin runot tarjoavat lukijalle, on myös tutkielma transgression politiikkaan. Runoissa transgressio ei ainoastaan tee alistamisen kollektiivisia mekanismeja näkyväksi, vaan, mikä vielä tärkeämpää, herättää kysymyksen halusta epävakauden lähteenä ja lannistumattomana sisäisenä elämänvoimana. Södergranin runojen individualistisen ’uuden naisen’ konstruktiota käsitteleviin tieteellisiin keskusteluihin osallistuen väitän, että Södergranin poetiikassa individualismi yksin on riittämätön vapauden lähde, kun yksilöiden on neuvoteltava sosiaalisesti määriteltyjen rajojen ja sisäisten halujensa välillä.