The link between intestinal mucins, the gut microbiota, and colon cancer sidedness - Peltonen, Olivia (2024)
Paksusuolen syöpä voidaan jakaa pääkasvaimen anatomisen sijainnin perusteella oikean- ja vasemmanpuoleiseen paksusuolen syöpään, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi tyypillisten riskitekijöiden, oirekuvan sekä kuolleisuuden perusteella. Paksusuolen syöpään liittyy usein erilaisia muutoksia limakalvojen musiinikerroksessa sekä suolistomikrobiston rakenteessa. Näiden muutosten uskotaan olevan yhteydessä myös paksusuolen syövän puoleisuuseroihin, mutta aiemmissa tutkimuksissa saadut tulokset aiheesta ovat ristiriitaisia. Koska paksusuolen syövän puoleisuuden ja siihen liittyvien kliinisten ominaisuuksien taustalla vaikuttavat monimutkaiset syy-seuraussuhteet ovat vielä epäselviä, olisi tärkeää ymmärtää paremmin syövän syntyyn ja kehitykseen vaikuttavia mikrobiaalisia ja molekulaarisia tekijöitä. Tämän tutkielman tarkoituksena on tuottaa lisää tietoa aiheesta vertaamalla musiinien ekspressiota sekä suolistomikrobiston koostumusta vasemman- ja oikeanpuoleisessa paksusuolen syövässä sekä terveessä paksusuolessa. Tutkimuksessa käytettiin syöpäpotilaiden kasvaimista ja terveestä paksusuolesta kerättyjä kudosnäytteitä, sekä näiltä koehenkilöiltä ja terveiltä kontrollihenkilöiltä kerättyjä ulostenäytteitä. Kudosten ja musiinikerroksen rakennetta tutkittiin immunohistologisen värjäyksen avulla. Musiinien ekspressiota kudoksissa tutkittiin dPCR:n avulla kvantifioimalla neljän tärkeimmän MUC-mRNA:n ekspressiota kudosnäytteissä. Lisäksi kasvaimista ja ulostenäytteistä eristettyä bakteriaalista DNA:ta käytettiin suolistomikrobiston koostumuksen selvittämiseen ryhmissä 16S rRNA-geenisekvensoinnin avulla. Tässä tutkielmassa ei löydetty yhteyttä MUC-ekspression ja paksusuolen syövän tai sen puoleisuuden välillä. Myöskään merkitseviä eroja alfadiversiteetissä ei löytynyt ryhmien välillä. Sen sijaan beetadiversiteetti oli hyvin erilainen syöpäpotilaiden ja verrokkien välillä. Näiden ryhmien, mutta myös oikean- ja vasemmanpuoleisten paksusuolen syöpien suolistomikrobiston väliltä löytyi monia taksonomisia eroavaisuuksia. Tutkielmassa saadut tulokset ovat alustavia, mutta ne osoittavat, että aiheeseen liittyvää jatkotutkimusta suuremmalla otoksella ja monipuolisempia näytteitä verraten tarvitaan. Tietoa paksusuolen syövän puoleisuuseroista voitaisiin tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi apuna yksilöllisempien syöpähoitojen ja luotettavampien seulontamenetelmien kehittämisessä sekä paksusuolen syövän ennaltaehkäisyssä.