A song for Eurotrash : stances and coverage of the Eurovision Song Contest in The Guardian, 1967-2008 - Helakallio, Santeri (2024)
Pro-gradu tutkielmassa tutkitaan isobritannialaisen The Guardian sanomalehden uutisointia ja asenteita Eurovision laulukilpailua kohtaan. Tutkielman lähdeaineistona käytetään The Guardianin vuosien 1967–2008 välisenä aikana julkaisemia artikkeleita, ja hyödyntää tutkimusmenetelminä diskurssianalyysia ja lähilukua. Tutkielma selvittää artikkeleiden kautta, minkälaista uutisointi Eurovision laulukilpailuun oli The Guardianissa ja minkälaisia asenteita on havaittavissa. Myös Iso-Britannian menestys ja epäonnistumiset Euroviisuissa, mediapersoona Terry Woganin vaikutus Euroviisuihin Isossa-Britanniassa ja näiden tekijöiden mahdolliset vaikutukset uutisointiin ovat osana tutkimuskysymyksiä. Näiden kysymysten kautta tutkimus tuo uutta näkökulmaa euroviisuista lehdistön ja brittiläisen ympäristön kautta. Tutkimuksessa on nähtävissä selkeitä asenteita Euroviisuja kohtaan, jotka ovat pääosin negatiivisia. Uutisoinnin sävy on useimmiten joko kyynistä tai sarkastista, jolloin Euroviisuja ei nähdä musiikillisena tapahtumana. 2000-lukuun tultaessa myös politiikka vaikutti uutisointiin, minkä kautta perusteltiin Iso-Britannian huonoa menestystä Euroviisuissa.