Ei-newtoninen dilatantti fluidi - Jaakkola, Elli (2024)
Tutkielmassa tutustutaan ei-newtoniseen dilatanttiin fluidiin niin sen teorian kuin sovellustenkin näkökulmasta. Ei-newtonisen dilatantin fluidin viskositeetti kasvaa, kun siihen kohdistuva leikkausnopeus ylittää kriittisen arvon. Tällöin fluidi käyttäytyy leikkaispaksunevasti, eli siinä tapahtuu dilataatio, joka voi esiintyä jatkuvana tai epäjatkuvana. Dilataatioon vaikuttavat monet fluidin ominaisuudet, kuten hiukkasten tilavuusosuus ja lämpötila. Yhtenäistä teoriaa dilataatiolle ei ole vielä löytynyt, mutta tutkielmassa tutustutaan muutamiin dilataation selittämiseksi käytettyihin malleihin. Dilatantilla fluidilla on sovelluskohteita eritysesti tärinän vaimentimissa sekä puettavissa suojavarusteissa, joissa se tarjoaa erityisen hyvää suojaa erilaisilta iskuilta. Huolimatta lupaavista tutkimustuloksista erityisesti suojavarusteiden kohdalla, liittyy sovelluksiin vielä ratkaisemattomia kysymyksiä esimerkiksi lämpötilan vaikutuksen huomioimisesta.