Assessing the connectivity of and identifying potential restoration sites in river networks in Central Finland - Hankonen, Tuuli (2024)
Makeiden vesien ekosysteemit kuuluvat maailman uhanalaisimpien elinympäristöjen joukkoon. Yksi suurista vesistöjen tilaa heikentävistä tekijöistä ovat tierummut ja padot. Ne ovat aiheuttaneet muutoksia virtavesien abioottisissa ja bioottisissa ominaisuuksissa, ja heikentäneet kytkeytyneisyyttä, minkä vuoksi ne haittaavat akvaattisten lajien liikkumista elinympäristöjen välillä. Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli arvioida patojen ja tierumpujen vaikutusta kytkeytyneisyyteen Keski-Suomen jokiverkostossa. Toisena tavoitteena oli tunnistaa vaellusesteet, jotka vaikuttavat kytkeytyneisyyteen eniten, koska poistamalla korkeasti priorisoituja esteitä jokiverkoston kytkeytyneisyyttä voidaan parantaa tehokkaasti. Analyysi suoritettiin aiemmin kerättyyn dataan perustuvilla aluegraafeilla ja niistä lasketuilla kytkeytyneisyysindekseillä. Tulokset osoittavat verkoston kytkeytyneisyyden heikentyneen merkittävästi, sillä kytkeytyneisyydestä on jäljellä enää vain noin 34–49 %. Patojen kytkeytyneisyyttä heikentävä vaikutus on tierumpujen vaikutusta suurempi. Yksittäisen vaellusesteen vaikutus kytkeytyneisyyteen vaihteli esteellisyydestä ja sijainnista riippuen. Poistamalla noin kymmenen korkeimmin priorisoitua estettä, jotka kaikki ovat patoja, jokiverkoston kytkeytyneisyys olisi 63–71 %. Tuloksia voidaan käyttää kytkeytyneisyyden ja sen parantamisen arvioinnissa, mutta kytkeytyneisyysanalyysi yksin ei riitä kunnostuksen ja esteiden poiston tehokkaaseen suunnitteluun, vaan analyysin tueksi tarvitaan esimerkiksi potentiaalisilla kunnostuspaikoilla suoritettuja kenttätutkimuksia. Kytkeytyneisyysanalyysi kuitenkin tarjoaa päätöksentekoon valintakriteerin, joka huomioi koko jokiverkoston kytkeytyneisyyden sekä muiden esteiden sijainnin. Jokien ja purojen tilan heikkeneminen ja niissä esiintyvien lajien uhanalaisuus ovat maailmanlaajuisesti ongelmia, joiden tehokas ratkaiseminen vaatii kunnostustoimenpiteitä, joihin myös kytkeytyneisyyden parantaminen kuuluu.