Supporting student agency with functional language teaching : a material package for 5th grade EFL classrooms in Finnish primary schools - Pasanen, Sara (2024)
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (POPS, 2014) painotetaan oppilaiden aktiivisuuden lisäämistä. Kielen opetuksen keskeisimpiä tavoitteita on toiminnallinen oppiminen ja oppilaslähtöinen toiminta (Lehtomaa, 2018). Toiminnallisuuden käsitteeseen sisältyy laaja-alaisia teorioita, mutta yhtenäistä ymmärrystä siitä mitä toiminnallisuus konkreettisesti tarkoittaa ei ole. Muun muassa oppilaslähtöisyys, oppilaiden aktivointi, liikuntaa sisältävä oppiminen, monipuoliset toimintamallit sekä oppijan toimijuuden ja yhteistyön merkitys korostuvat toiminnallisuuteen keskittyneissä tutkimuksissa. Tässä maisterintutkielmassa toiminnallisuuden käsitettä tarkastellaan yleisesti opetuksen työkaluna ja toimintamallina. Tutkielmassa reflektoidaan myös, miten toiminnallisuuden eri ilmentymiä pystytään hyödyntämään englannin kielen sanaston ja rakenteiden opetuksen kontekstissa. Maisterintutkielmani on näitä ilmiöitä käsittelevä teoreettiseen viitekehykseen perustuva materiaalipaketti,