Sosiaalisen median alustojen vaikutukset terveysinformaation leviämisessä - Pitkänen, Eetu (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan sosiaalisen median, erityisesti Instagramin, X:n (aiemmin Twitter), Facebookin, YouTuben, TikTokin ja Snapchatin roolia terveysinformaation levittämisessä ja vastaanottamisessa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten nämä alustat vaikuttavat terveysinformaation laatuun ja kuinka käyttäjät arvioivat tiedon luotettavuutta käytännössä. Sosiaalinen media voi merkittävästi edistää terveysviestintää nopean tiedonjakelun ja reaaliaikaisen vuorovaikutuksen avulla, mutta tämä tuo myös haasteita, kuten virheellisen tiedon leviämisen. Tutkielman perusteella on selvää, että monien alustojen algoritmit suosivat viihteellistä ja tunteita herättävää sisältöä, mikä heikentää tiedon luotettavuutta ja voi altistaa käyttäjät terveysriskeille. Jatkossa on tärkeää tutkia strategioita ja algoritmeja, jotka voisivat tehokkaammin ehkäistä väärän tiedon leviämistä ja tukea luotettavaa terveysviestintää sosiaalisessa mediassa. Vaikka sosiaalinen media tarjoaa suuria mahdollisuuksia terveysviestinnässä, tutkimus tuo esiin myös rajoitteita, kuten empiirisen datan puutteen ja tarpeen laajemmille tutkimuksille. Tehokas ja eettinen sosiaalisen median käyttö terveysviestinnässä vaatii paitsi syvällistä ymmärrystä alustojen toiminnasta, myös tiivistä yhteistyötä terveysviestinnän ammattilaisten ja alustojen välillä. Tämän tutkimuksen tekeminen on tärkeää, sillä sosiaalisen median kasvava vaikutus terveysinformaatioon voi merkittävästi vaikuttaa kansanterveyteen ja yhteiskunnan hyvinvointiin.