Building a Smart Campus Application – Usage, Perceptions and Ideas in the Age of AI and Hybrid Learning - Lehto, Joona (2024)
Viimeisen vuosikymmenen aikana älykampuksen konsepti on saanut osakseen merkittävää huomiota akateemisessa maailmassa. Käytännössä konseptilla tarkoitetaan arvokkaiden, kampusarjen eri osa-alueisiin integroituvien, ja uusiin teknologioihin pohjautuvien palveluiden luomista ja hyödyntämistä kampuksella. Yliopistot ympäri maailmaa ovat käynnistäneet aloitteita muuttaakseen kampuksensa älykampuksiksi, ja aiheesta on julkaistu merkittävää tutkimusta. Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee aihetta älykampuksen mobiilisovellusten näkökulmasta, hyödyntäen kirjallisuuskatsausta ja empiiristä tapaustutkimusta erään älykampuksen mobiilisovelluksen käyttäjäkokemuksista. Tutkimuksen päätavoitteena on rakentaa ymmärrystä siitä, mitkä ominaisuudet ja teknologiat ovat yleisimmin käytössä älykampuksen mobiilisovelluksissa, onko käyttäjillä kiinnostusta integroida tekoälyä tällaisiin sovelluksiin, ja mihin kampuselämän osa-alueisiin sovellusten todellinen käyttö kohdistuu. Tulokset osoittavat, että älykkään elämisen ja oppimisen alueet hallitsevat älykampus-mobiilisovellusten käyttöä ja ominaisuuksia – sovellukset tukevat merkittävästi sekä päivittäistä elämää, että oppimiseen liittyviä toimintoja fyysisellä kampuksella. Tutkimuksessa havaittiin myös, että laaja joukko teknologioita tukee näiden sovellusten ominaisuuksia. Näistä teknologioista yleisimpiä ovat mobiili, datan laskenta & tallennus sekä IoT-teknologiat. Tekoälyn käyttö on tällä hetkellä vähäisempää, mutta sillä nähdään olevan merkittävää tulevaisuuden potentiaalia. Lisäksi havaittiin, että tietyt yleiset ominaisuudet voivat parantaa älykampuksen mobiilisovellusten hyödyllisyyttä ja kätevyyttä. Näiden tulosten myötä tämä tutkimus tuottaa teoreettista hyötyä esittämällä käyttäjäkeskeisen näkökulman siihen, mikä rooli mobiilisovelluksilla yleensä on älykampuksen ja sen sovellusalueiden kontekstissa. Käytännön hyötynä tämä tutkimus tarjoaa ideoita ja suosituksia, jotka voivat auttaa oppilaitoksia toteuttamaan ja parantamaan omia mobiilisovelluksiaan.