Tiedustelun asiakassuhteiden diskurssit - Kuuluvainen, Venla (2024)
Asiakkaat ovat tiedustelutoiminnan keskiössä koska tiedustelutiedon tarkoitus on tukea päätöksentekoa. Asiakassuhteiden toimivuus on tiedustelulle ensiarvoisen tärkeää, jotta tiedustelu voi täyttää tehtävänsä myös epävarman tai joskus asiakkaalle epämiellyttävänkin tiedon käsittelyssä siten, että sen pohjalta voidaan tehdä mahdollisimman valistunut päätös. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin suomalaisten tiedusteluorganisaatioiden, Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien sotilastiedustelun, asiakassuhteiden diskursseja organisaatioiden itsensä julkaisemissa dokumenteissa uusien tiedustelulakien voimaantulon jälkeen vuosina 2019-2023. Uudet tiedustelulait ovat asettaneet Suomen tiedustelulle paineen avata toimintaansa yhä laajemmille yleisöille, jolloin se joutuu myös rakentamaan suhdettaan monenlaisiin sidosryhmiin. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia asiakassuhteita dokumenteissa kuvataan, millaisia diskursseja näihin liittyy sekä vertailla siviili- ja sotilastiedustelua asiakasdiskurssien osalta toisiinsa. Tutkielman tulosten mukaan kumpikin tiedusteluorganisaatio esittää asiakkuuden toiminnalleen ensiarvoisen tärkeänä. Suojelupoliisin asiakasdiskursseja ovat asiakaspalvelija-asiakas, kumppani ja muuttuvan maailman asiantuntija-tarvitsija. Sotilastiedustelun diskursseja ovat palvelun myyjä-asiakas, työnhakija-työnantaja, Suomen puolustaja-suomalaiset ja tehtävänsä täyttäjä-hallinto. Johtopäätöksissä pohditaan dokumenttien perusteella siviili- ja sotilastiedustelun osin eri lailla hahmottuvaa asiakkuutta sekä kummankin tiedusteluorganisaation dokumenteissa jäsentymättömäksi jäävää suhdetta mediaan ja kansalaisiin. Lopuksi todetaan tiedustelun asiakassuhteiden olevan olennainen osa kehittyvää suomalaista tiedustelukulttuuria.