„du kannst dich ab sofort zur high society verpissen“ : diskursive Konstruktion der nördlichen Stadtteile von Essen auf dem Instagram-Account @essendiese - Lehti, Aleksi (2023)
Essenin kaupunkia jakaa niin sanottu sosiaalitasaaja A40 (Sozialäquator A40), jonka pohjoispuolella asuu vähävaraisempia, opiskelijoita, maahanmuuttajia ja ’duunareita’. Eteläpuolella väestö taas on huomattavasti varakkaampaa sekä vanhempaa. Ilmiön ovat huomanneet myös Instagram-tilin @essendiese ylläpitäjät, jotka julkaisevat tilille huomioita kaupungin arjesta ja sen asukkaista. Tutkielmassani keskityn tilin erään julkaisun kommenttikentän keskusteluun, jota tarkastelen diskurssianalyyttisesti. Tarkoituksenani on selvittää, miten pohjoisia kaupunginosia kuvaava diskurssi, pohjoisdiskurssi, rakentuu kielellisesti julkaisun kommenttikentässä, miten kieltä käyttäen pohjoisia kaupunginosia merkityksellistetään, sekä miten kommentoijat teoillaan ja kielellisillä valinoillaan vahvistavat diskurssia. Materiaalia tarkastellaan mm. tietokonevälitteisen diskurssin teorian sekä (dis)identifikaation käsitteen kautta. Analyysiin valittiin 196 kommentin joukosta relevanteimmat. Tämän ohessa käsitellään myös lyhyesti muita lähdemateriaalista havaittuja diskursseja. Vaikka kandidaatintutkielman ohjepituus rajoitti työn laajuutta, kävi analyysin pohjalta kuitenkin ilmi, että pohjoisdiskurssi rakentuu eritoten seuraavin tavoin: miljöön kuvaileminen negatiivisin attribuutein, turvattomuuden tunteen korostaminen ja sarkasmi sekä itseironia. Näiden tekijöiden pohjalta syntyi kuva siitä, mitkä kielelliset valinnat vaikuttavat pohjoisesta käytettävän narratiivin syntymiseen, johon kommentoijat tavoillaan (dis)identifioituvat täten diskurssia ja sen asemaa vahvistaen.