Piilevän eriarvoisuuden raskas taakka : arkisia kokemuksia yhteiskuntaluokista - Watia, Ilona (2024)
Historiallisesti yhteiskuntaluokkia on tarkasteltu erilaisista näkökulmista, ja niiden on myös sanottu 2000-luvulla lakanneen olemasta. Moninaisista lähestymistavoista huolimatta yhteiskunnalliset jakolinjat sekä ihmisten tai ryhmittymien asemat rakenteissa vaikuttavat yksilöiden elämään. Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen sosiaalisesti ja kulttuurisesti tuotettuja yhteiskuntaluokkia Jyväskylän yliopiston Pienituloisten arki ja sosiaaliturva palkkatyössä ja yrittäjänä -tutkimusprojektiin vuonna 2021 kerätyssä Töissä ja köyhä 2.0! -kirjoituspyyntöaineistossa. Tutkielmassani pyrin vastaamaan siihen, miten symbolisella tasolla käytäviä luokkakamppailuja sanoitetaan bourdieulais-skeggsiläisestä näkökulmasta. Tällöin keskeistä on luokan ymmärtäminen vallan, etuuksien sekä etuoikeuksien kautta.