Seulontakyselyn kehittämis- ja validointitutkimus vähän liikkuvien henkilöiden tunnistamiseksi - Kenttä, Eero (2024)
Riittämätön liikkuminen on useiden tarttumattomien tautien riskitekijä. Suomessa perusterveydenhuollossa ei vielä ole vakiintunutta työkalua tunnistaa asiakkaan liikkumistottumuksia ennen asiakaskontaktia, minkä avulla rajatuissa terveydenhuollon resursseissa voitaisiin kohdentaa liikkumisen puheeksi otto ja palveluohjaus riittämättömästi liikkuville. Vaikka fyysisen aktiivisuuden kyselylomakkeet korreloivat melko heikosti liikemittareiden kanssa liikkumisen ja paikallaanolon määrän arvioinnissa, niillä on monia etuja ja käyttömahdollisuuksia fyysisen aktiivisuuden luokitteluvälineenä. Luotettavien kyselylomakkeiden laatiminen vaatii runsaasti erilaista tutkimusta.