Big Datan hyödyntämisen haasteet ja mahdollisuudet finanssisektorilla - Koivunen, Anni (2024)
Digitalisaation seurauksena käyttöön otettujen digitaalisten laitteiden ja järjestelmien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Uusia sovelluksia syntyy jatkuvasti erinäisiin käyttötarkoituksiin eri aloille. Nämä laitteet, järjestelmät sekä sovellukset tarvitsevat jonkinlaista dataa toimiakseen. Lisäksi edellä mainitut asiat luovat paljon uutta dataa, jota analysoimalla voidaan tehdä uusia johtopäätöksiä sekä tulkintoja. Suuri määrä dataa ei ole itsessään vielä tehokas työkalu. Se vaatii ympärilleen osaamista sekä ymmärrystä, jolloin siitä voidaan tulkita kuvioita ja kaavoja. Data-analyysin avulla datasta saadaan muokattua hyvinkin toimiva työkalu moniin erilaisiin tarpeisiin. Datan oikeanalainen analysointi sekä hyödyntäminen mahdollistavat yrityksille merkittävän kilpailuedun toisiinsa nähden. Datan hyödyntämisestä rahoitusmarkkinoilla voidaan saada suuria hyötyjä niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Parhaillaan tutkimuksissa on ennustettu oikeanlaisen datan valitsemisen, keräämisen sekä analysoinnin ehkäisevän jopa talouskriisejä. Big Datan hyödyntämisestä ja analysoinnista rahoitusmarkkinoiden kontekstissa löytyy verrattain vain vähän tutkimusta. Täten tässä kirjallisuuskatsauksessa pyritään kasaamaan yhteen tutkimusta Big Datan haasteista sekä mahdollisuuksista finanssisekotorin kontekstissa sekä tuomaan esiin ja käsittelemään näiden tutkimusten tuloksia. Tämä kandidaatin työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja se kokoaa yhteen tutkimuksia aiheesta. Kandidaatin työn pohjana käytettiin tieteellisiä tutkimuksia aiheen ympärillä. Keskeisimmät tutkimustulokset Big Datan hyödyntämisen mahdollisuuksiin finanssialalla ovat muun muassa tehokkaampi sijoitustoiminta sekä asiakaskokemuksen parantaminen. Big Dataan liittyviä uhkia ovat puolestaan tietoturvauhat sekä sääntelyn ja lainsäädännön vaikutus Big Datan hyödynnettävyyteen.