Kotona asuva muistisairas ihminen Sherradenin taloudellisen toimintakyvyn viitekehyksessä - Ahonen, Minna (2024)
Kirjallisuuskatsauksena toteutettu pro gradu -tutkielmani käsittelee kotona asuvan muistisairaan ihmisen taloudellista toimintakykyä Margaret Sherradenin taloudellisen toimintakyvyn teoreettisessa viitekehyksessä. Tutkielman teoriaperustassa on Martha Nussbaumin ja Amartya Senin toimintamahdollisuuksien teoria, johon myös Sherradenin taloudellisen toimintakyvyn teoria perustuu. Taloudellinen toimintakyky käsittää yksilöllisten tekijöiden lisäksi vallitsevat rakenteelliset tekijät, joiden myötä muotoutuu ihmisen mahdollisuus toimia siinä ympäristössä, jossa hän elää. Taloudellisella toimintakyvyllä on normatiivinen-, ja samalla eräänlainen symbolinen merkitys itsenäisesti asuvasta aikuisesta ihmisestä. Tutkielman tavoitteena on ollut tuottaa teoreettisesti jäsennettyä praktista tietoa niistä erityisistä piirteistä, sekä seurauksista, joita kotona asuvan muistisairaan ihmisen taloudellisessa toimintakyvyssä ilmenee aineiston pohjalta tarkasteltuna. Tutkielman aineisto koostuu kahdeksastatoista, etupäässä kansainvälisestä tutkimusartikkelista. Muistisairaan ikääntyneen ihmisen itsenäinen kotona asuminen edellyttää taloudellista kyvykkyyttä, mutta myös rakenteita, jotka mahdollistavat toiminnan. Tutkielman tuloksista ilmeni yksilöllisten tekijöiden osalta merkittävimpinä läheisiltä saatu tuki taloudellisten asioiden hoitamiseen, sekä riskit taloudelliselle hyväksikäytölle ja haitallisille taloudellisille tapahtumille, joita voi ilmetä jo vuosia ennen muistisairauden diagnoosia. Rakenteellisista tekijöistä suurimmaksi haasteeksi osoittautui nopeasti digitalisoitunut yhteiskunta, jossa palveluiden käyttäminen vaatii teknologisten taitojen lisäksi uusien asioiden omaksumista. Kognitioltaan heikentynyt ikääntynyt ihminen on haavoittuvassa asemassa. Yhteiskunnallinen keskustelu, lisätutkimus ilmiöstä, sekä eri toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen, ja taloussosiaalityön vahvistaminen ovat mahdollisuuksia edistää muistisairaan ihmisen taloudellista toimintakykyä. Taloudellinen tasapaino on ihmisen hyvinvointia lisäävä tekijä ja osaltaan vahvistamassa itsenäistä kotona asumista pidempään.