The association of physical activity, insulin sensitivity, and dietary factors with hepatic steatosis : a cross-sectional analysis from DR’s EXTRA Study - Karppinen, Miira (2024)
Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa (engl. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) on nykyisin yleisin maksasairaus länsimaissa. Fyysinen aktiivisuus ja Välimeren ruokavalio ovat NAFLD:ltä suojaavia tekijöitä, kun taas liiallinen paikallaanolo, insuliiniresistenssi ja epäterveellinen ruokavalio, sisältäen liiallisen energiansaannin, tyydyttyneiden rasvojen ja sokerin korkean kulutuksen, lisäävät NAFLD:n riskiä. Vähemmän tutkimusta on saatavilla korkean glykeemisen indeksin (GI) hiilihydraattien saannin ja NAFLD:n välisestä yhteydestä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää fyysisen aktiivisuuden, kokonaisenergiansaannin, korkean GI hiilihydraattien saannin ja insuliinisensitiivisyyden/resistenssin sekä NAFLD:n välisiä yhteyksiä. Tutkimus toteutettiin poikkileikkaustutkimuksena. Koehenkilöt olivat 57-78-vuotiaita miehiä ja naisia (n=1410) DR’s Extra-tutkimuksesta. Rasvamaksaindeksiä (FLI) käytettiin kuvaamaan maksan rasvoittumista. Henkilöt, joilla oli (aiempi tai nykyinen) hepatiitti tai liiallinen alkoholin käyttö (miehet ≥30 g/pv ja naiset ≥20 g/pv, n=577) poissuljettiin analyysista. Fyysistä aktiivisuutta mitattiin edellisen 12 kk:n ajalta käyttäen muokattua versiota Minnesota Leisure Time Physical Activity Questionnaire -kyselylomakkeesta ja ruokavaliota arvioitiin 4 päivän ruokapäiväkirjalla. Insuliinisensitiivisyyttä mitattiin Matsuda Index of Insulin Sensitivity -indeksillä (Matsuda ISI), joka laskettiin sokerirasituskokeen perusteella. Insuliiniresistenssiä arvioitiin Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) -menetelmällä. Tilastolliset analyysit suoritettiin SPSS-ohjelmistolla. Tutkimuksen tulokset ovat saatavilla myöhemmin julkaistavassa tutkimusartikkelissa.