Varastoraportoinnin tehostaminen Business Intelligencen avulla muovinvalmistuksen toimialalla toimivassa suuryrityksessä - Rauste, Mikael (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa kehitettiin case-yritykselle käytännönläheinen raportointityökalu, joka pohjautuu Business Intelligencen (BI) hyödyntämi-seen. Tämä raportointityökalu tehosti case-yrityksen varastonhallinnan rapor-tointiprosessia tekemällä raportoinnista suoraviivaisempaa, luotettavampaa ja nopeampaa. Tutkielman tutkimusongelma oli käytännönläheinen, joten sitä lähestyt-tiin konstruktiivisella tutkimusotteella. Konstruktiivinen tutkimus, josta käyte-tään usein englanninkielistä nimitystä Constructive Research Approach (CRA), tarkoittaa tutkimuskohteen käytännön ongelmien ratkaisua konstrukti-oiden eli mallien, suunnitelmien tai rakenteiden avulla. Tutkielman aikana rakennettu konstruktio kehitettiin ja implementoitiin tiiviissä yhteistyössä case-yrityksen kanssa, ja sitä parannettiin tutkimuspro-sessin aikana saadun palautteen avulla. Tutkija vaikutti aktiivisesti case-yrityksen toimintaan tutkielman tekemisen aikana osallistumalla viikkopalave-reihin sekä järjestämällä koulutuksia konstruktion käyttöön liittyen. Tutkimusprosessin aikana pidettiin viisi yksilöhaastattelua, joiden avulla rakennetun konstruktion ja tutkimuksen onnistuneisuutta arvioitiin. Haasta-teltavat olivat case-yrityksen työntekijöitä kahdelta eri osastolta: osto-osastolta sekä saapuvien kuormien varastolta. Haastateltavat olivat rakennetun kon-struktion aktiivisia käyttäjiä. Lisäksi tutkielman arviointia varten suoritettiin heikko markkinatesti sekä relevanssitesti. Haastattelujen perusteella tutkimusprosessi oli kokonaisuudessaan on-nistunut, sillä rakennettuun konstruktioon oltiin erittäin tyytyväisiä case-yrityksessä, ja tutkimukselle asetetut tavoitteet saavutettiin. Rakennettu kon-struktio läpäisi heikon markkinatestin kriteerit, sillä se otettiin säännölliseen käyttöön case-yrityksessä, ja se korvasi aiemman raportointiprosessin.