"Wear a kimono today, enshrine war criminals tomorrow" : politicization of kimono on a Chinese online forum - Rantala, Veera (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastelen kiinalaisten internet kommentoijien reaktiota tapahtumaan, joka tunnetaan nimellä “Suzhoun kimono välikohtaus”. Tavoitteeni on selvittää, mitä välikohtaus kertoo Kiinan ajankohtaisesta vaatetukseen kohdistuvasta politiikasta, ja miten kimono on politisoitu analysoitavassa internetkeskustelussa. Lisäksi tarkastelen kuinka nykyaikainen kiinalainen kansallinen identiteetti muodostetaan Suzhoun kimono välikohtaukseen liittyvässä Japanin vastaisessa diskurssissa. Analysoitavana materiaalina käytän kiinalaiselta NetEase sivustolta löytyviä anonyymejä kommentteja. Määrittelen tutkielmaan keskeisesti liittyvät konseptit: Japanin vastaisuus, vaatetukseen kohdistuva politiikka, nationalismi ja kansallinen identiteetti. Tutkimuksessani noudatan poststruktuaalisen diskurssianalyysin viitekehystä. Seuraan Lene Hansenin metodia, jonka mukaan diskurssit nousevat esiin ulkopoliittisissa väittelyissä. Väittelyissä ihmisiin, objekteihin ja tapahtumiin liitetään erilaisia merkityksiä. Tämän prosessin myötä artikuloidaan identiteettejä itselle ja toisille. Olen rajannut metodista viitekehystä edelleen keskittymällä Ole Wæverin määritelmään turvallistamisesta. Lisäksi, pystyäkseni tuomaan tutkielmani fokuksen Kiinan ja Japanin välisiin suhteisiin, olen sisällyttänyt metodiosioon Shogo Suzukin teoretisoinnin Japanista Kiinan “uhriuttavana toisena”. Analyysissäni demonstroin, että kimono on erittäin politisoitu esine Kiinassa. Kimonoon myös liitetään sukupuolittuneita ja kansallisia merkityksiä, jotka pääosin kumpuavat Kiinan ja Japanin välisen sodan aikaisesta seksiorja ongelmasta. Tuon lisäksi esille, että nykyaikaisessa kiinalaisessa kansallisidentiteetissä Japani nähdään Kiinan vastakuvamaisena toisena.