Integratiivisen improvisaatiopohjaisen musiikkiterapian (IIMT) vaikutuksista masentuneiden työikäisten aleksityymisyyteen - Raittila, Tiia-Liina (2024)
Masennushäiriöt ovat yleisiä elämänlaatua ja toimintakykyä heikentäviä mielenterveyden häiriöitä ja yksi suurimmista kansanterveysongelmistamme. Musiikkiterapian vaikuttavuudesta masennuksen hoidossa on olemassa tutkimusnäyttöä (Erkkilä ym., 2011, 2021). Erilaisista syistä ja tekijöistä terapeuttisen muutoksen taustalla ei kuitenkaan ole vielä riittävästi tietoa. Aleksitymian eli tunteiden tunnistamisen vaikeuden on osoitettu olevan yhteydessä masennukseen (Honkalampi ym., 2000) ja hitaampaan masennuksesta toipumiseen (Honkalampi ym., 2007). Siksi sen tutkiminen myös musiikkiterapian yhteydessä on tärkeää. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää integratiivisen improvisaatiopohjaisen musiikkiterapian ja masentuneiden työikäisten aleksityymisyyden välisiä yhteyksiä.