Teknologian vaikutus yksityisyyteen Kiinassa - Kettunen, Aku (2024)
Teknologian nopea kehitys on aiheuttanut merkittäviä yksityisyysongelmia erityisesti tietojen keräämisen ja sen käsittelyn osalta ja näihin ongelmiin on vaihtelevia reaktioita: Euroopan unioni pyrkii suojelemaan yksilön yksityisyyttä ja rajoittamaan yksityistä tietoa keräävien teknologioiden käyttöä, kun taas Kiina käyttää niitä luodakseen laajan valvontainfrastruktuurin. Koska yksityisyyden määritelmä vaihtelee kulttuurien ja kansojen välillä, tutkielmassa tarkasteltiin, kuinka yksityisyys määritellään Kiinassa ja kuinka tämä vaikuttaa sen tiedonkeruuseen ja teknologian käyttöön. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin, mitä teknologioita tiedonkeräyksessä ja tarkkailussa käytetään ja miten kerättyä tietoa käytetään. Erityisesti tutkielmassa keskityttiin kansalaisen näkökulmaan, sekä mitä hyötyjä ja haittoja Kiinan lähestymistavasta heille on. Tutkimuskysymys oli seuraava: Onko yksityisyyden uhraaminen teknologian hyötyjen saamiseksi hyväksyttävä lähestymistapa? Aiheesta löytyy aiempaa tutkimusmateriaalia, mutta tutkimuskysymys ja ajankohta antavat tärkeän näkökulman aiheeseen ja tarjoavat vaihtoehtoisen näkökulman teknologian ja yksityisyyden suhteelle. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineistona oli 30 vertaisarvioitua englanninkielistä tutkimusta, jotka haettiin Google Scholar, Taylor & Francis, ja Elsevier – tietokantoja käyttäen hakutermejä kuten Data privacy in China, Social Credit System, ja Technology and privacy. Tutkielmaan käytettiin sekä kansainvälisiä, että kiinalaisia tutkimusartikkeleita. Tutkielmassa selvisi, että Kiinassa pääasiassa yhteisön etua arvostavan kulttuurin takia yksityisyyttä ei ole pidetty korkeassa arvossa. Kuitenkin yksilön yksityisyyden tärkeys on noussut etenkin uusien teknologioiden vaatiessa hyvin arkaluontoista informaatiota. Massadataa analysoimalla Kiina saa kerättyä suuren määrän yksityistä informaatiota ja arkaluontoisen informaation keräämiseen käytetään pääasiassa kasvojentunnistusteknologiaa ja GPS-jäljityssovelluksia. Kerättyä informaatiota käytetään etenkin sosiaaliseen luottoluokitusjärjestelmään. Kiinan lähestymistavasta yksityisyyteen on selkeitä hyötyjä kansalaisille, kuten korkeampi turvallisuus. Kuitenkin yksityisen informaation käyttö mm. vähemmistöjen syrjintään vahvasti kyseenalaistaa sen, voiko Kiinan tiedustelujärjestelmä olla kansalaisille eduksi.