"Mikä tää bi juttu on?" : biseksuaalisuuden diskurssit verkkokeskustelussa - Raiski, Taru (2024)
Biseksuaalisuus on jäänyt näkymättömäksi ja vähätellyksi niin heteronormatiivisessa yhteiskunnassa kuin sateenkaarivähemmistöjen keskuudessa. Biseksuaalisuuteen liittyy monenlaisia ennakkoluuloja ja sitä usein pidetään häilyvänä seksuaalisuutena. Tässä maisterintutkielmassa tutkin, miten biseksuaalisuudesta keskustellaan ja miten siihen suhtaudutaan Suomi24-keskustelufoorumilla. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Millaisia asenteita biseksuaalisuuteen kohdistuu Suomi24-keskustelupalstalla? 2. Millaisia diskursseja biseksuaalisuuteen liitetään Suomi24-keskustelupalstalla? Työn teoreettis-metodologisena viitekehyksenä toimii korpusavusteinen diskurssintutkimus (CADS), jossa yhdistyvät korpuslingvistiikan määrälliset menetelmät sekä diskurssintutkimuksen laadulliset analyysit. Aineistonani käytän Suomi24 2001–2020-korpusta, josta olen luonut osakorpuksen hakusanoilla bi, biseksuaali, biseksuaalinen ja biseksuaalisuus. Aineiston analyysi muodostuu 200 tilastollisesti merkitsevimmän kollokaatin, semanttisten preferenssien, diskurssiprosodian sekä diskurssien analyysista. Aineistosta nousee esiin viisi diskurssia: biseksuaalisuus määrittelyn kohteena, biseksuaalisuus homouden ja heterouden välimaastona, biseksuaalisuus kiehtovana ilmiönä, seksuaalisuuden pohdinta sekä biseksuaaliset ja ihmissuhteet. Aineistossa biseksuaalisten omat äänet pääsevät kuuluville, mikä näkyy tutkimustulosten neutraaliudessa. Toisaalta diskurssit todentavat biseksuaalisuuteen liittyviä stigmoja. Enimmäkseen keskustelu Suomi24-keskustelufoorumilla biseksuaalisuudesta ja biseksuaalisista on neutraalia, johon liittyy myös kiinnostuneisuutta, ennakkoluuloja ja epävarmuutta.