Ikä muuttujana graafisten käyttöliittymien suunnittelussa - Kimpimäki, Pyry (2024)
Käyttöliittymä on käyttäjän ja järjestelmän välinen rajapinta. Digitaalisten järjestelmien tapauksessa tämä on useimmiten erillinen järjestelmä, jonka kautta käyttäjä hallitsee ohjelmistoa, ja käyttää sen toimintoja. Yksi yleisimmistä digitaalisten käyttöliittymien muodoista on graafinen käyttöliittymä (GUI). Vaikka graafisen käyttöliittymän käyttämistä voi pyrkiä välttämään vaihtoehtoisilla rajapinnoilla, on suurelle osalle käyttäjistä graafinen käyttöliittymä ainut yhteys ohjelmiston toiminnallisuuteen. Mitä pidemmälle digitalisaatio etenee, sitä vaikeammaksi tulee välttää digitaalisten järjestelmien käyttöä niin kotona kuin työpaikallakin. ERP- ja CRM-järjestelmien kaltaiset yritysjärjestelmät ovat vakiintuneita työkaluja työpaikoilla, ja niiden käyttämistä voi olla mahdotonta välttää. Maailma siis digitalisoituu, mutta tilastojen mukaan ainakin länsimainen väestö myös ikääntyy. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa ihmisellä voi olla iän aiheuttamia vaikeuksia käyttöliittymien kanssa, mutta joutuu silti käyttämään niitä. Tämä takia on tärkeää tutkia mahdollisia ongelmia ja kysymyksiä, joita ikääntyvä käyttäjäkanta käyttöliittymille aiheuttaa, ja etsiä ratkaisuja lähitulevaisuuden yhteiskunnallisten muutosten tuomiin ongelmiin. Tämä tutkielma käsitteli graafisia käyttöliittymiä. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena oli rakentaa kokonaiskuvaa siitä, minkälaisia haasteita käyttäjien ikääntyminen niiden suunnittelulle aiheuttaa, ja miten noihin haasteisiin voidaan vastata. Tutkielmasta käy selville, että kirjallisuudessa tunnistetaan monia iäntuomia luonnollisia muutoksia. Näistä ainakin näön, hienomotoriikan, kuulon, muistin ja keskittymiskyvyn heikkenemisen voidaan nähdä vaikuttavan käyttöliittymien operointiin. Tutkielmasta selviää myös keinoja, joita tietojärjestelmätieteen kirjallisuus tarjoaa näiden muutosten tuomien haasteiden ratkaisuun.