Kulttuurinen kestävyys yhteiskunnallisten yritysten vastuullisuustoiminnassa - Asp, Alisa (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tutkin kulttuurista kestävyyttä yhteiskunnallisten yritysten vastuullisuustoiminnassa. Tutkimusaineistoni koostuu yhdestä taustoittavasta puolistrukturoidusta asiantuntijahaastattelusta ja kolmesta teoriaa luovasta asiantuntijahaastattelusta. Päätutkimuskysymykseni on, miten yhteiskunnallisissa yrityksissä suhtaudutaan kulttuuriseen kestävyyteen ja miten se huomioidaan osana muuta vastuullisuustyötä. Tutkimukseni lähtökohtana on, että yhteiskunnallisissa yrityksissä arvolähtöinen liiketoiminta mahdollistaa myös vastuullisuuskysymysten ratkaisuun tähtäävät olosuhteet, joissa kulttuurinen kestävyys voidaan ottaa huomioon. Keskeisiä käsitteitä tutkimuksessani ovat kulttuurinen kestävyys, yhteiskunnallinen yritys ja kestävä kehitys. Aihetta on aiemmin sivuttu esimerkiksi talousmaantieteen ja kulttuurituotannon aloilla, sekä sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta laskentatoimen ja yrittäjyyden aloilla, mutta tutkimukseni tuo keskusteluun humanistisyhteiskuntatieteellisen näkökulman. Käytän aineiston analyysissa menetelmänä sisällönanalyysia, jonka avulla pyrin hahmottamaan haasteltavien käsityksiä edustamansa yrityksen suhtautumisesta ja käytännön toimista kulttuurisen kestävyyden edistämiseksi. Tutkimustulokset osoittavat, että yhteiskunnallisissa yrityksissä on hyvät lähtökohdat kulttuurisen kestävyyden huomioimiselle, mutta sitä ei aina tunnisteta tai tehdä tietoisesti. Yhteiskunnallisten yritysten lainsäädännöllisen aseman puuttuminen ja määritelmän monitulkintaisuus haastavat myös yhteiskunnallisten yritysten työntekijöiden omaa ymmärrystä paikastaan kolmannen sektorin järjestö- ja säätiötoiminnan sekä ensimmäisen sektorin yrityskentän välillä.