Julkisten tietojärjestelmähankintojen taloudelliset vaikutukset - Ylinen, Juho (2024)
Julkiset tietojärjestelmähankinnat ovat monesti kokoluokaltaan suuria, jolloin niiden taloudellinen vaikutus on myös merkittävä. Suomen julkisissa tietojärjestelmähankinnoissa on paljon hyviä toimintatapoja, mutta myös huonoja, jotka vaikuttavat tietojärjestelmähankintojen onnistumiseen tai epäonnistumiseen aiheuttaen sitä myötä taloudellisia vaikutuksia. Tässä kirjallisuuskatsauksessa pyritään selvittämään tietojärjestelmähankintojen onnistumisten tai epäonnistumisten piirteitä ja luokittelemaan näitä samalla ymmärtäen niiden taloudellisia vaikutuksia. Eri toimijoiden ja organisaatioiden käsittelyn tuloksena ovat taloudellisia vaikutuksia luovat onnistumisen tai epäonnistumisen piirteet melko samanlaisia organisaatioiden välillä. Tietojärjestelmähankinnan suunnitteluprosessin merkitys nousee suureksi, sillä tietojärjestelmän toiminnallisuutta ja käytön yksinkertaisuutta loppukäyttäjälle on helpointa muokata suunnitteluvaiheessa, jolloin merkittävä investointi on onnistuneempi. Taloudellisesti kannattamattomissa tietojärjestelmähankinnoissa esille nousi epäonnistumiset johtamisessa ja koulutuksen riittämättömyydessä.