Fysioterapeuttien kokemukset pitkittyneen kivun kuntoutuksesta : laadullinen systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja metasynteesi - Sarkkinen, Aleksi (2024)
Pitkittynyt kipu on yksi keskeisimpiä syitä, miksi aikuiset ihmiset hakeutuvat terveydenhuollon palveluihin. Pitkittynyt kipu on monimuotoinen ilmiö, jonka kuntoutuksessa tulee ottaa huomioon sekä biologiset että psykososiaaliset elementit, joita kivun pitkittymiseen kuuluu. Kivun pitkittymiseen voi liittyä psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä, kuten masennusta, katastrofointia, välttämiskäyttäytymistä, somatisaatiota ja erilaisia ympäristön vasteita ja kulttuurisia asenteita. Nämä tekijät voivat olla myös pitkittynyttä kipua ylläpitäviä tekijöitä. Useissa tutkimuksissa on esitetty, että perinteinen biomekaaniseen ja biomedikaaliseen paradigmaan nojaava kipukuntoutus on tehotonta, mistä syystä kipukuntoutuksen paradigmaa tulisi laajentaa käsittelemään myös psykososiaalisia tekijöitä.