Liikunta keinona lievittää aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön oireita lapsilla ja nuorilla - Sundén, Emilia (2024)
Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tavoitteena on tarkastella liikunnan keinoja lievittää aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (Attention Deficit Hyperactivity Disorder; ADHD) oireita 6–17-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Tarkoituksena on myös eritellä, minkälainen rooli liikunnan kuormittavuudella, kestolla ja muodolla on oireiden lievenemisessä. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, sillä tarkkaavuuden haasteet sekä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön diagnoosit lapsilla ja nuorilla ovat lisääntyneet. Lasten ja nuorten kohdalla haasteet voivat heijastua kielteisesti koulunkäyntiin, ihmissuhteisiin, harrastuksiin ja yleisesti arjessa toimimiseen sekä sitä kautta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. On tärkeää tunnistaa sellainen toiminta, kuten liikunta, jolla on mahdollisuus vähentää oireita ja niiden kielteisiä seurauksia. On myös tärkeää, että lasten ja nuorten kanssa toimivat ovat tietoisia häiriöstä.