Koettuja esineitä ja muisteltuja laululeikkejä : Päiväkoti Pihlajan lasten roolivaatteiden museaaliset merkitykset - Andersén, Sanni (2024)
Tutkielmani käsittelee Lastentarhamuseon kokoelmiin kuuluvien laululeikeissä käytettyjen lasten roolivaatteiden museaalisia merkityksiä. Roolivaatteet ovat peräisin helsinkiläisestä vuonna 1953 avatusta Päiväkoti Pihlajasta. Tarkastelemalla Pihlajan roolivaatteiden kulttuuriperintöprosessia, pyrin löytämään vastaukset tutkimuskysymyksiin: mitä merkityksiä Päiväkoti Pihlajan lasten roolivaatteisiin osana Lastentarhamuseon kokoelmaa voidaan liittää ja miten nämä merkitykset muodostuvat? Tavoitteenani on selvittää miten, koska ja miksi roolivaatteita on käytetty, mutta myös miten Pihlajan roolivaatteet koetaan, nähdään ja ymmärretään osana kulttuurista ympäristöä ja sosiaalista toimintaa. Asetan Pihlajan roolivaatteet osaksi materiaalista kulttuuria, josta käsin tarkastelen niitä sekä aineellisena että aineettomana kulttuuriperintönä. Tutkielmani aineisto koostuu tekemästäni haastattelusta, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuosina 2011–2012 keräämästä Lastentarha- ja päiväkotimuistot -muistitietoaineistosta sekä itse päiväkoti Pihlajan lasten roolivaatteista. Hyödyntämällä affektin käsitettä pyrin hahmottamaan, miksi Pihlajan roolivaatteiden kantama perintö nähdään arvokkaana säilyttää. Osana materiaalista kulttuuria, Pihlajan roolivaatteiden merkitykset rakentuvat kulttuurisista todellisuuksista, yhteisön sisäisistä toimintatavoista sekä yksilön kokemuksista. Museossa esineet kuitenkin menettävät merkityksensä käyttöesineinä ja niistä tulee tulkinnan, ihailun ja tutkimuksen kohteita. Aineellisena kulttuuriperintönä Pihlajan roolivaatteilla on siis todistusvoima menneistä ajoista ja tapahtumista, joita niistä kerrotut tarinat ja muistot välittävät, vahvistavat ja muokkaavat. Tutkielmani osoittaa, että Pihlajan roolivaatteiden museaaliset merkitykset rakentuvat sekä niihin kohdistuneesta toiminnasta, niihin liitetyistä kokemuksista ja muistoista, että niistä tehdyistä tulkinnoista.