Как российские сми отреагировали на изменение правил фигурного катания - Kangasluoma, Anne (2024)
Taitoluistelulla on Venäjällä pitkät perinteet, ja se on maan toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Venäläiset urheilijat ovat yleisesti menestyneet siinä erityisen hyvin, ja tämä on tiedossa koko maailmassa. Kun lajin sääntöjä muutetaan, aiheuttaa se voimakkaita tunteita mediassa sekä venäläisissä, jotka vaalivat tätä urheilumuotoa. Kansainvälinen luisteluliitto (ISU) on päättänyt vuoden 2024 kongressissaan tehdä isoja sääntömuutoksia ja käsittelen tässä tutkielmassa sen aiheuttamia tunteita venäläisissä tiedoitusvälineissä. Tutkimuksessa käytetään laadullista diskurssianalyysiä selvittämään, miten venäläiset urheilulehdet reagoivat sääntömuutoksiin. Analyysin kohteeksi on valittu Venäjällä suosittujen urheilulehtien Sovsport.ru, Sport-ex- press.ru ja Championat.com -artikkelit. Tutkielman tavoitteena on arvioida, miten nämä reaktiot heijastavat yleistä mielipidettä ja asenteita taitoluistelun sääntömuutoksiin Venäjällä. Tutkimuksen avulla on mahdollista ymmärtää paremmin nyky-Venäjän intohimoista suhtautumista taitoluisteluun vallitsevassa maailmantilanteessa. Epäoikeudenmukaisilta tuntuvat sääntömuutokset kuitenkin koskettavat kaikkia kilpailevia maita tasapuolisesti ja yhdistävänä tekijänä sen voidaan myös nähdä lähentävän taitoluistelijoita sekä sen faneja ympäri maailman. Tutkimuksesta käy ilmi, että kaikissa kolmessa urheilulehden julkaisussa toimittajat käyttävät sellaisia kielellisiä ilmaisuja, joista voidaan tulkita heidän suhtautuvan negatiivisesti uusia sääntömuutoksia kohtaan ja ajattelevan, että muutokset ovat seurausta Venäläisten nuorten taitoluistelijoiden erinomaisesta menestyksestä.