Lisätyn todellisuuden käyttöliittymien käytettävyys - Kalliomaa, Henrik (2024)
Erilaisten teknologisten ratkaisujen kirjo laajenee jatkuvasti, kun uusia innovaatioita kehitetään ja otetaan käyttöön. Näin ollen on yhä haastavampaa rakentaa kestäviä asiakassuhteita ja sitoutuneisuutta tiettyyn tuotteeseen. Hyvä käyttäjäkokemus ja käytettävyys voidaan nähdä elinehtona onnistuneen tuotteen kannalta, mikä tekee sen tutkimisesta tärkeää. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin lisätyn todellisuuden käyttöliittymien käytettävyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä niihin liittyviä haasteita ja arviointimenetelmiä. Tutkielmassa määriteltiin keskeiset käsitteet lisätty todellisuus, käyttöliittymä, käyttäjäkokemus sekä käytettävyys. Tutkielma tehtiin kirjallisuuskatsauksena ja se pyrki tarjoamaan keinoja käytettävyyden parantamiseksi ja mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Tuloksena löydettiin lisätyn todellisuuden käyttöliittymien käytettävyyteen vaikuttavia asioita, jotka voidaan sijoittaa käytön helppoutta edistäviin tekijöihin kuten opittavuus, tehokkuus, visuaalisuus, virheiden minimointi ja tyytyväisyys. Käytettävyyden haasteet liittyivät käyttöliittymien yhtenäisyyden puuttumiseen ja teknologisiin ongelmiin. Lisätyn todellisuuden käyttöliittymien käytettävyyden arvioinnin keinoiksi tunnistettiin objektiiviset heuristiikat ja subjektiiviset käyttäjäkyselyt, joiden yhteiskäytöllä saadaan kohteesta parempi kokonaiskuva.