The potential of LSD in treating binge eating : findings from two different experimental designs in mice - Takalo, Hanna (2024)
Muutokset modernissa ruokateknologiassa ovat helpottaneet epäterveellisten valintojen tekemistä, mikä on johtanut somaattisiin ja psykologisiin ongelmiin. Tähän perustuen uudeksi psykiatriseksi häiriöksi on lisätty ahmintahäiriö. Tutkimus 5-HT2A agonististen psykedeelien tutkimus on nouseva trendi. Alustavien kliinisten kokeiden tulosten perusteella niistä voi olla apua monissa psykiatrisissa sekä tunne-elämän häiriöissä. Psykedeelien vaikutusta ahmintahäiriöön ei kuitenkaan ole juurikaan tutkittu. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tarkastella vaikuttaako klassinen psykedeeli lysergihapon dietyyliamidi (LSD) hiirten normaaliin sekä herkkuruuan kulutukseen. Ahmiminen operationalisoitiin kahdella eri koeasetelmalla. Sukroosin eskalaatiokokeessa hiiret saivat sekä tavallista ruokaa että sukroositabletteja ruokinta-automaatista. Toisessa korkeakalorisessa rasva-ahmintamallissa hiiret jaettiin kolmeen ryhmään, jotka saivat tavallista jyrsijäpellettiä ja rasvaruokaa jatkuvasti tai 24 tunnin ajan. Kun syömistä oli testattu, tutkittiin eri LSD-annosten vaikutuksia syömiskäyttäytymiseen. Sukroosieskalaation tuloksista ei ollut havaittavissa hiirten mieltymystä sukroosipelletteihin, vaan sukroosiryhmän hiiret söivät ylipäätään sekä tavallista ruokatyyppiä että sukroosia kontrolliryhmää enemmän. LSD ei vaikuttanut hiirten syömiskäyttäytymiseen. Runsaskalorisessa rasva-ahmintakokeessa rajoitetun ajan rasvaa saaneet hiiret ahmivat perustasolla rasvaa merkitsevästi muihin ryhmiin verrattuna, mutta psykedeelivaikutusta ei ilmennyt kolmella eri LSD-annoksella missään ryhmässä. Tulokset herättävät kysymyksiä LSD:n soveltuvuudesta ahmintahäiriön hoidossa ja yleisesti siitä, mallintavatko eläinmallit tarpeeksi psykiatristen sairauksien psykologista ja emotionaalista kompleksisuutta. Tämä pro gradu -tutkielma ja sen tulokset luovat pohjaa tuleville tutkimuksille psykedeelien vaikutuksista ahmintahäiriöön ja ruokariippuvuuteen.