“Sai ittestään ja muista irti paljon enemmän ku normaalisti” : miten Luonnosta Virtaa -kuntoutus tuki tahdosta riippumattomassa hoidossa olevien skitsofreniapotilaiden kuntoutumista - Kokkonen, Sonja; Ingerö, Riikka (2024)
Tässä tutkimuksessa tarkastelemme Luonnosta Virtaa (LuoVi) -kuntoutuksen soveltuvuutta osana tahdosta riippumattomassa hoidossa olevien skitsofreniapotilaiden kuntoutusta potilaiden omien kertomusten kautta. Pro gradu -tutkimuksemme on osa laajempaa Vanhan Vaasan sairaalassa järjestettävää tutkimuskokonaisuutta. Tutkimuksen aihe on merkittävä, sillä luontointerventioiden käyttöä ei ole juurikaan tutkittu oikeuspsykiatrisessa kontekstissa, vaikka erilaisia luontoa hyödyntäviä Green Care -lähestymistapoja potilaiden hoidossa käytetäänkin. Luontointerventioiden teho psyykkisen ja fyysisen kuormituksen vähentäjänä on todettu useissa tutkimuksissa ja niitä on pyritty soveltamaan myös mielenterveyden häiriöiden, kuten työuupumuksen hoitoon. Aineistomme koostuu kuuden Vanhan Vaasan sairaalassa LuoVi -ryhmäkuntoutukseen osallistuneen potilaan teemahaastatteluista. Kaikki tutkimuksen osallistujat ovat tahdosta riippumattomassa hoidossa valtion psykiatrisessa sairaalassa ja heillä on skitsofreniadiagnoosi. Aineisto on analysoitu laadullisesti käyttäen sisällönanalyysiä grounded theory -tyyppisessä viitekehyksessä. Tutkimuksessamme havaittiin LuoVi-kuntoutuksen merkitys potilaiden kuntoutumisen kolmella osa-alueella: vaihtelu sairaalaympäristöön, sosiaalinen vuorovaikutus ja elämänjanan tarkastelu. Kuntoutus mahdollisti uudessa luontoympäristössä oleilun, arkisia aktiviteetteja luonnossa sekä tarjosi potilaille vertaistukea. Osallistujat saivat ryhmässä uusia tuttavuuksia, pääsivät yli jännityksestä ja ennakkoluuloista sekä pohtivat elämäänsä tulevaisuuden ja menneisyyden näkökulmasta. Nämä tekijät tukevat potilaiden kuntoutumista aktiivisuuden lisääntymisen, motivaation ja toivon lisäämisen sekä sosiaalisten taitojen ja itsetuntemuksen kehittymisen kautta. Tutkimuksemme tuo tärkeää lisätietoa luonnossa järjestettävän kuntoutusmuodon vaikutusmahdollisuuksista oikeuspsykiatrisessa kontekstissa.