Valmennustyössä toimivien henkilöiden kokemuksia työn edellyttämästä osaamisesta ja osaamistarpeiden muutoksista - Eerola, Susanna (2024)
Tämän tutkielman tavoitteena oli kartoittaa työpajoilla työskentelevien henkilöiden näkemyksiä omasta osaamisestaan ja osaamistarpeistaan sekä tarkastella, millaisia muutoksia he ovat havainneet ohjaustyössä tapahtuneen 2020-luvulla, esimerkiksi näkyvätkö Covid-19 pandemian vaikutukset heidän työssään. Tutkielma toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Tutkimusaineisto koostui kymmenen työpajoilla ohjaustyössä työskentelevän valmentajan teemahaastattelusta, jotka analysoitiin teemoittelevaa sisällönanalyysi-menetelmää käyttäen. Tutkimuksen keskeisenä huomiona oli, että pitkä työkokemus ja työn osaamisvaatimuksia vastaava koulutus lisäsivät valmentajien ammatinhallinnan tunnetta, vaikka työympäristö elääkin jatkuvassa muutoksessa ja työpajalle tulevien valmentautujien haasteet, erityisesti mielenterveyden osalta, ovat lisääntyneet. Nämä haasteet lisäsivätkin halukkuutta hankkia koulutuksen avulla lisää osaamista mielenterveysasiakkaan kohtaamisesta. Valmentajat tunnistivat hyvin oman työtehtävänsä rajapinnat ja valmentautujien parissa toimivat yhteistyökumppanit, niin organisaation sisäisissä kuin ulkoisissakin verkostoissa ja olivat valmiita ohjaamaan valmentautujan hänen tarvitsemansa palvelun piiriin sekä omalla toiminnallaan tukemaan valmentautujan kuntoutumista. He näkivät työpajan valmentautujan ympärillä työskenteleviä asiantuntijoita kokoavana, vahvana alueellisena verkostotoimijana, jolla oli oma tärkeä paikkansa alueen palvelujentarjoajien joukossa.