Tunnuslukujen selittävyys OMX Helsingin yritysten markkina-arvon vaihteluun vuosien 2018–2023 välillä - Vanhala, Markus (2024)
Julkisesti noteerattuja yritysten suorituskykyä seurataan hyvin tarkasti erilais ten laskentatoimen ja muiden tunnuslukujen avulla. Ne auttavat sijoittajaa sekä johtoporrasta seuraamaan yrityksen suorituskykyä hyvin vaihtelevissa ja haas tavissa toimintaympäristöissä. Tämän vuosikymmenen aikana on ollut jo muu tama isompi taloudellinen shokki, jotka ovat muokanneet toimintaympäristöä hetkellisesti ja osittain myös pysyvästi, kuten koronapandemia sekä Venäjän ja Ukrainan välinen sota. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tutkia laskentatoimen ja mui den tunnuslukujen vaikutusta OMX Helsingin päälistan yritysten markkina-ar voon. Aineisto on kerätty vuosien 2018–2023 välisenä aikana ja tulokset on jaettu viiteen eri ajanjaksoon 2018–2019, 2019–2020, 2020–2021, 2021–2022 ja 2022–2023. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä. Tutkimuksen tulok set analysoitiin lineaarisella monimuuttujaregression analyysillä. Selitettävänä muuttujana on markkina-arvo, ja selittävinä muuttujina ovat tunnusluvut ROA, ROE, Current ratio, P/B-tunnusluku, EBIT, velkaantuneisuusaste ja työntekijöi den määrän vaihtelu tarkasteltavana ajanjaksona. Tulosten perusteella saatiin selville, mitkä valituista tunnusluvuista selit tävät parhaiten yritysten markkina-arvon vaihtelua. Näiden mukaan yksikään tunnusluku ei kyennyt selittämään sen vaihtelua merkityksellisesti jokaisessa ajanjaksossa. Tutkittavan ajanjakson aikana yleinen taloussuhdanne on vaihdel lut aina laskusuhdanteesta noususuhdanteeseen. Myös taloudellinen toimeliai suus on vaihdellut tutkittavan ajanjakson aikana merkittävästi.