Pelkoa ja kimpaantumista Jyväskylässä : väkivaltarikosten tekijöiden kerrotut motiivit 1945 ja 1950 - Puustinen, Henri (2023)
Tutkin kandidaatintutkielmassani toisen maailmansodan jälkeistä väkivaltarikollisuutta Jyväskylässä. Tarkemmin ottaen tutkin väkivaltarikoksista syytettyjen ja kuulusteltujen itse kerrottuja motiiveja vuosina 1945 ja 1950. Tutkin, kuinka kuulusteltavat itse selittivät rikoksiaan ja onko niissä havaittavissa rauhankriisin aikaisten poikkeusolojen aiheuttamia syitä kertomusten taustalla. Suomessa toisen maailmansodan jälkeen vallinnutta rauhankriisin luomaa painetta kyseisenlaisen rikollisen toiminnan esiintymiselle taustoitan kriminologisten selitysmallien avulla. Kriminologinen teoriapohja on myös tukena analysoidessa itse selityksiä, eli kuinka rikolliset kyseisissä tapauksissa selittävät toimintaansa.